Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


(WEST-)VLAAMSE LANDBOUWSECTOR INNOVEERT MET OOG OP VERDERE VERDUURZAMING

De Vlaamse landbouwsector is een sector die voortdurend in verandering is. Soms is er productinnovatie, soms wordt het productieproces bijgestuurd. Soms komt de drijfveer vanuit de sector, soms vanuit het beleid. Belangrijk is dat sector en beleid goed samenwerken en innovatie haalbaar en betaalbaar is. Na de onderzoeksfase worden nieuwigheden in de praktijk uitgetest. Pioniers land- en tuinbouwers zijn belangrijk om van een innovatie een gangbare toepassing te maken.
 
Om beleidsmakers dichter bij de praktijk te brengen, nodigden Boerenbond en zijn Innovatiesteunpunt enkele West-Vlaamse beleidsmakers uit. Zowel wie op Europees, federaal als op Vlaams en lokaal niveau actief is, moet weten wat er op onze Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven leeft én verandert. Anderzijds is het belangrijk dat de sector weet waar de politiek op inzet. Er zijn grote (mondiale) uitdagingen waar ook landbouw een rol in speelt, denk maar aan voedselzekerheid, klimaat, milieu, natuur, …
 
Tom Vandenkendelaere (EU-parlementslid),  Nathalie Muylle (federaal parlementslid), Bart Dochy (Vlaams parlementslid en burgemeester van Ledegem) en Bart Nayaert (gedeputeerde landbouw West-Vlaanderen) reageerden positief op de uitnodiging van Boerenbond en het Innovatiesteunpunt om een bezoek te brengen aan een West-Vlaams melkveebedrijf. Tijdens het bezoek gaf bedrijfsleider Koen Dendauw toelichting . bij de innovaties die hij recent doorvoerde op zijn melkveebedrijf.
 
 Na een korte verwelkoming op het bedrijf te Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) volgde een rondleiding op het bedrijf en een overleg tussen sectorvertegenwoordigers en de politici. Tijdens het bedrijfsbezoek werd extra aandacht gegeven aan diervriendelijke huisvesting, het nut van een pocketvergister en zonnepanelen, hoeveverwerking en –verkoop, …. Een goede gelegenheid om, bij het begin van het nieuwe jaar, te tonen hoe de landbouwsector in de provincie, zich vandaag al voorbereidt op de toekomst.  
 

(WEST-)VLAAMSE LANDBOUWSECTOR INNOVEERT  MET OOG OP VERDERE VERDUURZAMING