Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


Burgemeestersrapport Ledegem Nieuwsblad

"Je moet dicht bij de mensen blijven om te weten wat er leeft"

Volgens het Gemeenterapport is Bart Dochy de beste burgemeester in de streek. 'Eerlijkheid, overleg en luisteren' zijn volgens de CD&V-burgemeester de belangrijkste aandachtspunten die een burgervader moet hebben. "Door op de juiste manier te communiceren, kun je veel problemen vermijden."

Bart Dochy (43) is sinds 1 januari 2007 burgemeester van Ledegem. Uit onze enquête blijkt dat ze daar erg tevreden zijn over Dochy en het gemeentebestuur. De burgemeester wil de bloemen niet allemaal op zijn eigen hoed steken, hij benadrukt dat dit een verwezenlijking is van het hele team. "Natuurlijk doet het ons wel deugd dat zowel het gemeentebestuur van Ledegem als ikzelf goede punten scoort. Maar in de politiek kan het snel veranderen", reageert de burgemeester nuchter.

Ondanks de hoge score, blijft de burgemeester waakzaam. "Als coach van het team wil ik voortdurend evalueren. Zowel het gemeentebestuur als ikzelf moet constant in de spiegel kijken en aan zelfevaluatie doen."

Toen de CD&V'er in 2007 aan het roer kwam in Ledegem, lagen twee zware dossiers te wachten: de juridische strijd met de politiezone Grensleie en de procedureslag rond de schadevergoeding na een brand bij Maro Recycling nv en de firma Luyckx. Die werden correct aangepakt, wat een goede start betekende voor Dochy en co. "Samen met de schepenen proberen we ook in deze bestuursperiode op dezelfde manier te werken. Contact met de bevolking, eerlijkheid en overleg dragen we hoog in het vaandel. We maken allemaal fouten. Maar door op de juiste manier te communiceren, kunnen problemen vermeden worden."

Bij elk evenement in de gemeente is het bestuur vertegenwoordigd. Op die manier houden de burgemeester en zijn schepenen de vinger aan de pols. "Door het contact met die vele inwoners bevinden we ons te midden van de realiteit en blijven we alert. Een gemeente wordt niet vanuit het gemeentehuis bestuurd, maar van tussen het volk", aldus Dochy.

Sinds 2008 zet de gemeente volop in op energiezuinige gebouwen. Onder andere in het gemeentehuis en in de sporthallen werden energiezuinige maatregelen genomen. Ook bij verdere investeringen wil de gemeente hiermee rekening houden.

Vertraging

De burgemeester blikt heel tevreden terug op de verwezenlijkingen van de voorbije drie jaar, maar is toch wat ontgoocheld dat bepaalde dossiers vertraging opliepen. "De heraanleg van de Wevelgemstraat laat te lang op zich wachten. Mocht het van ons afhangen, dan stond dit dossier al veel verder", aldus de burgemeester.

Bart Dochy kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Met de dorpskernvernieuwingen in de drie gemeenten binnen Ledegem staat nog heel wat werk op het programma. De gemeente liet al veel rioleringswerken uitvoeren, maar ook de komende jaren zal er nog hard gewerkt worden. "Met het gemeentebestuur hebben we bij het opmaken van het verkiezingsprogramma onmiddellijk een plan opgesteld. Voorlopig lukt het ons om alles te verwezenlijken."

Artikel Het Nieuwblad 29/1/2016

Burgemeestersrapport Ledegem Nieuwsblad