Op initiatief van CD&V dienden de Vlaamse meerderheidspartijen, het nieuwe mestdecreet in in het Vlaams Parlement. Vandaag werd het decreet in de in de plenaire vergadering goedgekeurd. MAP5 waardeert de inspanningen die landbouwers leverden onder het vorige MAP. Door een gebiedsgerichte aanpak op maat, krijgen bedrijven die goede resultaten kunnen voorleggen inzake de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater minder strenge normen opgelegd. In probleemgebieden moet echter een tandje worden bijgestoken.
In het kort
Toestand Vlaanderen:
- Grondwater: trend is oké
- Oppervlaktewater: lokale knelpunten in stikstof en fosfaat
Aanpak MAP5:
- Stikstof: versterkte gebiedsgerichte aanpak (focusgebied) op bedrijfsniveau (focusbedrijf)
- Fosfaat: fosfaat in de bodems verder uitmijnen en voor het eerst in kaart brengen
Punten waarvoor CD&V geijverd heeft:
Hoe verder?
Eenmaal het decreet goedgekeurd is door het Vlaams Parlement, kan de minister met de aanvraag voor derogatie naar het Europese Nitraatcomité stappen (25 juni). Dit comité moet een positief advies geven om derogatie toe te laten. Derogatie zorgt er voor dat landbouwers dierlijke mest kunnen gebruiken ter vervanging van de chemische meststoffen.
Indien het voorstel van decreet niet wordt goedgekeurd vóór het nitraatcomité van 25 juni, dan kan derogatie pas aangevraagd worden bij samenkomst van het volgende nitraatcomité in september. Omdat dit zo belangrijk is voor zowel landbouw als milieu vindt CD&V het noodzakelijk dat de eerste deadline gerespecteerd wordt, zodat de derogatie-aanvraag in juni kan gebeuren.
Meer technische info: zie bijlage
(Met eveneens ons voorstel naar de biosector toe als antwoord op de verhitte discussies ivm MAP5)
Bart Dochy
Vlaams Volksvertegenwoordiger