Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


Nieuwjaarstoespraak voor de inwoners van Ledegem

Speech tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie van 8 januari 2023 in DE L!NK

Beste inwoners
 
Vooreerst wil ik jullie allen, een bijzonder gelukkig en gezond 2023 wensen. Voor het eerst sinds 2020 knopen we opnieuw aan met de traditie van de nieuwjaarsreceptie in het jaarbegin. Corona heeft ons deze mogelijkheid ontzegd. Maar je ziet, we zijn terug. Opnieuw een moment van ontmoeting dat wij kunnen organiseren van uit de gemeente. Maar ook 1 van de vele bijeenkomsten in onze lokale gemeenschap bij het begin van dit jaar.

Waar 2022 het jaar was van de verdringing van de corona pandemie, is 2022 ook de start geweest van een oorlog in Europa. Een oorlog die zich tot bij ons laat voelen in markt en energieprijzen, maar ook in de opvang van mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht en hier veiligheid komen zoeken. Op vandaag hebben wij 33 vluchtelingen op ons grondgebied, in hoofdzaak mensen die hier bij familie een onderkomen vinden. Als gemeente vinden wij het belangrijk deze mensen toe te leiden naar een job. Dit lukt zeer behoorlijk, zij die in staat zijn om een job aan te nemen, doen dat ook. Dankzij de goede opvolging van uit onze sociale dienst van de gemeente staan we op dat vlak veel verder dan in vele andere gemeenten.

Corona heeft ons geleerd hoe belangrijk het is menselijke contacten te kunnen organiseren te kunnen structureren. De heropstart van het socio-cultureel leven is in onze gemeente vlot verlopen dankzij de inzet van zovele geëngageerde mensen in de vele verenigingen. Ik wil een oprecht woord van dank richten aan al die mensen voor hun inzet.
Ik wens iedereen in 2023 ook heel wat appreciatie. Appreciatie zowel in de richting van het krijgen van appreciatie van mensen rondom u, als in de richting van appreciatie te geven aan mensen uit uw omgeving.

Hierbij een anekdote: Onlangs kwam ik een man uit Heule tegen. Hij zei mij, ewel Bart, ge zijt gij burgemeester van Ledegem. Ik moet u eens iets vertellen. Ik dacht ja man…
Ewel zegt hij, ik rijd veel met de fiets, en rijd daarbij heel vaak door Sint-Eloois-Winkel, Rollegem-Kapelle en Ledegem. En wat mij echt opvalt, dat is dat de mensen daar altijd zo vriendelijk zijn. Ze knikken spontaan een goeie dag, ze spreken u spontaan aan, en dat is echt opvallend ten opzichte van andere gemeenten. Ik heb gezegd, ewel Luc, dat is één van de mooiste complimenten voor onze gemeente voor onze inwoners die ik ooit heb gekregen.

Beste mensen, daarover gaat het toch. Een beetje vriendelijkheid, wat bemoediging, een goeiedag, een handje helpen, er zijn voor elkaar. Dat maakt een gemeenschap sterk en dat is misschien wel het beste recept tegen eenzaamheid en psychische problemen.

Ik wil dit echt wel in een positieve boodschap vertalen, beste mensen breek uit uw kot, ga aan de klap met elkaar, luister naar elkaar en bekijk de dingen rondom u met een positieve bril. Beste mensen… het is echt nog zo slecht niet in ons mooie land.

In onze gemeente slagen we erin om de crisis te overbruggen zonder specifieke extra besparingen of belastingen. Reeds in het verleden investeerden we fors in isollatie, zonnepanelen en rationeel energiegebruik in onze gemeentelijke gebouwen. We gaan verder op de ingeslagen weg en zoeken naar synergiën in functie van zonnedelen. Dit betekent dat extra zonnepanelen op plaats A elektriciteit kunnen produceren voor gebruik op plaats B.

We investeren verder in fietsveiligheid. De fietszones in de schoolomgeving werden positief geëvalueerd. En ja ik besef ook wel dat het soms ambetant is wanneer een echt trage fietser net vóór u rijdt. Maar ook hier mag je toch van de uitzondering geen regel maken, en weet dat vooral de veiligheid in de schoolomgevingen hier voorop staat. De basisschool groeitoren werd trouwens uitgeroepen tot meest fietsveilige lagere school van West-Vlaanderen. Dit heeft niet alleen met de school omgeving te maken maar vooral ook met de educatie en communicatie vanuit de school en oudercomité met de leerlingen.

We zetten verder in op verbetering van de fietspaden, zo wordt gestart met de aanleg van het gescheiden fietspad in de Roeselarestraat, gepaard gaande met de aanleg van riolering in de cluster met Geuzesmissestraat en deel Rennevoorstraat.

De Izegemsestraat, Tuileboomstraat, deel Begijnestraat en Groene Jagerstraat en Schouthoek krijgen een nieuwe laag asfalt.

Onze nieuwe zoutstrooier die hier trouwens tentoon gesteld staat aan de deur is het eerste dergelijk exemplaar in West-Vlaanderen. De strooier combineert het meer secuur strooien van zout met het strooien van pekel. Pekel, een oplossing van zout in water, is efficiënter op plaatsen maar minder wordt gereden maar zorgt ook voor een besparing in het totale gebruik van zout met een beter resultaat. Zoals u buiten kan zien hebben we ook geïnvesteerd in een specifieke tractor pekel combinatie voor de fietspaden.
Op vlak van waterzuivering zijn we ook een voorloper in Vlaanderen. Met het project HelloWater zijn we trendzetter in de kleinschalige waterzuiveringsinfrastructuur. Dit project krijgt een flinke waardering op diverse fora en dingt momenteel nog mee naar een gouden Henri Vandevelde prijs.

De aanleg van het nieuwe provinciaal domein Ledegemse Meersen krijgt zijn start dit jaar.

Op vlak van infrastructuur is het jeugdhuis Chaplin met annex buurthuis de bolhoed afgewerkt. Het paardenkoerscomité aan de Steenen molen deed zelf een belangrijke financiële inspanning in dit project, waardoor ze een eigen stek bovenop de bolhoed krijgen. Op 4 februari is de opening voorzien, kom dan gerust een kijkje nemen.
De opening van het Capellehof in Rollegem-Kapelle voor wat betreft de stalvleugel en dwarsschuur is voorzien op 15 augustus. Van dan af zal het buurtwinkeltje van de VZW Marienstede en het project dagcentrum voor personen met een handicap ’t ferm daar hun definitieve stek krijgen. Voor de woning wordt een tender uitgeschreven om een renovatie te doen tot een horeca zaak.

Na de ruime consultatie met de omgeving en met de verenigingen gaat het project De Samenkomst verder. Straks de afbraak waarna de heropbouw van cultuurzaal en muziekschool volgt. Dit project zal afgewerkt zijn in 2025.

Beste inwoners, traditiegetrouw geef ik u ook de bevolkingscijfers mee: in 2022 kwamen 482 mensen in onze gemeente wonen, terwijl er 491 de gemeente verlieten. Er waren 100 geboorten en 92 overlijdens dit brengt het bevolkingscijfer per 1 januari 2023 op 9757

Er waren 35 huwelijken, terwijl 22 koppels uit de echt zijn gescheiden.
 
Beste inwoners tot slot, zoals u weet hebben wij in ons schepencollege een wissel zoals afgesproken. Sybille Geldhof geeft na 4 jaar de fakkel door aan Emiel Debusseré. Bedankt Sybille voor de 4 jaar engagement in deze moeilijke corona periode, welkom aan Emiel om met uw jeugdig enthousiasme de collegeploeg te versterken.

Beste inwoners, 2023, we zijn er aan gestart, mag het een jaar zijn met veel goesting om te kunnen doen wat je voor ogen hebt, maar ook een jaar met veel appreciatie.
Laat ons samen toasten en eveneens genieten van de muziek van eigen bodem van Femke en haar crew.
 

Nieuwjaarstoespraak voor de inwoners van Ledegem