Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


Niks mis met vlees 'van bij ons'

Niks mis met vlees 'van bij ons'

 

Van 9 tot 15 oktober organiseert de Vlaamse dienst voor Agro Marketing (VLAM) de week van de STEAK-FRIET. Dit wordt gekoppeld aan de communicatie online, lekkervanbijons.be. Daarmee wordt de link gelegd naar één van de vele lokale producten van een hoge kwaliteit. Naast de vele spots rond groenten, fruit, brood … voert VLAM nu dus ook campagne rond lokaal geproduceerd vlees. 

Blijkbaar wordt dit niet gesmaakt door de Bond Beter Leefmilieu. Zij voeren op 11/10 tussen 13u en 14u actie aan de ingang van het Vlaams Parlement met een foodtruck met vegetarische hapjes. Samen met EVA vzw willen ze “vegetarische hapjes promoten als mogelijk alternatief voor ons consumptiepatroon”. 

Bart Dochy waarschuwt voor polarisering: “Niemand kan iets hebben tegen sensibiliseren rond gezonde voeding, integendeel, maar nuance blijft nodig. Ik verzet me tegen het beeld als zou vegetarisch goed zijn, en lokaal geproduceerde steak met friet per definitie slecht. Al onze Vlaamse land- en tuinbouwproducten hebben een belangrijke voedingswaarde. Eenzijdige en ongenuanceerde actie tegen onze lokale vleesproductie is een slag in het gezicht van onze Vlaamse rundveehouderij. Een slag in het gezicht van de Vlaamse frietcultuur.” 

Bart Dochy hekelt de desinformatie omtrent zowel onze vlees- als vegetarische producten, en pleit voor evenwicht: “Los van het feit dat de eiwitten van een vegetarische maaltijd (meestal op basis van soja) in hoofdzaak overzees worden ingevoerd, en er dus geen sprake is van lokale producten, ben ik het idee van de flexitariër genegen. Het is goed maaltijden met, en maaltijden zonder vlees af te wisselen. Ik verzet me dus tegen de diabolisering van een lekker stukje vlees op tijd en stond. Het uitdragen van de nieuwe voedingsdriehoek draagt veel meer bij tot een gezond eetpatroon dan het uitlokken van confrontatie. Een matige consumptie van vlees wordt door wetenschappers aanbevolen. Consumeer dan liever iets minder, maar beter en kwaliteitsvoller vlees van bij ons. Dat is trouwens ook gunstiger voor het klimaat.