Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


Slachthuis Izegem - Sluitend controlesysteem nodig (CD&V)

Vandaag doken opnieuw beelden op van dierenmishandeling in de slachthuissector, deze keer in het slachthuis van Izegem. Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Dochy herhaalt wat hij na de voorvallen in Tielt in de commissie dierenwelzijn van het Vlaams Parlement aankaartte: “Ik ben eens te meer geschokt. De wetgeving is zeer duidelijk: dit kan niet. We hoeven het warm water niet uit te vinden. De wet is duidelijk en moet toegepast worden. Het is hoog tijd dat controles zonder pardon sluitend worden gemaakt.”
 
Na de publicatie van beelden van dierenmishandeling in het slachthuis van Tielt, was iedereen diep onder de indruk. De roep om in te grijpen was groot. Nu, enkele maanden later, duiken nieuwe beelden op, vanuit Izegem deze keer.
 
Bart Dochy: “Onmiddellijk na de publicatie van de beelden uit het slachthuis van Tielt, steunde ik de minister van dierenwelzijn in zijn krachtdadig optreden. Dit was verschrikkelijk. Een bedrijfscultuur die dat toelaat is schandelijk en barbaars. Vandaag stel ik vast dat Tielt geen geïsoleerd geval is en dat dergelijke dingen nog altijd gebeuren. En ook al dragen de veehouders hier zelf geen verantwoordelijkheid, zij dragen hier mee de gevolgen van. Gans de sector komt in een slecht daglicht te staan. Dat is onterecht, en daarom onaanvaardbaar.”
 
Dochy dringt nu opnieuw aan op een meer structurele aanpak: “Veehouders doen er alles aan om hun dieren met respect te behandelen, en dan gebeurt dit. Als het ons echt menens is met dierenwelzijn, moet het de laatste keer zijn dat zoiets het nieuws kan halen. De minister heeft al bijkomende middelen gekregen om meer controleurs het veld in te sturen. Dat het opnieuw een dierenrechtenorganisatie is die dit moet vaststellen, en niet onze controlediensten, bewijst dat er nog steeds iets schort. Ik verwacht dat de minister snel met een actieplan komt om de controle op het dierenwelzijn in slachthuizen eindelijk sluitend te maken.”
 

Slachthuis Izegem - Sluitend controlesysteem nodig (CD&V)