VLAAMSE PARLEMENTSLEDEN GAAN LETTERLIJK DE BOER OP EN DE STALLEN EN SERRES IN BIJ ONDERZOEKSINSTELLING ILVO
Wie beleid over een bepaald domein voert, is best zo goed mogelijk geïnformeerd over die sector. dat was maar een van de redenen waarom leden van de commissies landbouw en dierenwelzijn uit het Vlaams parlement vrijdag een hele dag naar ILVO in Merelbeke en Melle trokken. ze werden rondgeleid door ILVO-topman Joris Relaes en medewerkers en onderzoekers van de verschillende diensten
Vlaamse parlementsleden uit de commissies Landbouw en Dierenwelzijn trokken vrijdag letterlijk het veld in, de boer op en de serre in. Ze waren te gast bij het hoog aangeschreven ILVO, het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek op de sites in Merelbeke en Melle.
Het bezoek gebeurde in aanwezigheid van leden en beide commissievoorzitters Bart Dochy (Landbouw) en Els Ampe (Dierenwelzijn). In ILVO leerden ze de verschillende facetten van het onderzoek in landbouw én (de link met) dierenwelzijn kennen. In de ochtend werden ze door adminstrateur-generaal Joris Relaes verwelkomd in ILVO Dier aan de Scheldeweg.
Landbouw is een buitenbeentje
Daar schetste Joris Relaes de geschiedenis van de onderzoeksinstelling, die nog maar 15 jaar is geregionaliseerd en vroeger federaal werd aangestuurd. “De laatste 10 jaar onder federaal bestuur werd haast niks meer geïnvesteerd. Dat zie je nog aan enkele gebouwen, maar dat houdt ons niet tegen om met al onze medewerkers sterk onderzoek te (blijven) verrichten.”
“Je merkt het overal ter wereld: alle overheden zetten sterk in op onderzoek rond landbouw. Dat is logisch: binnen de economie vormt de landbouw een buitenbeentje. Het is de enige sector die met levend materiaal werkt. Landbouwers zijn dan ook ondernemers in het kwadraat, die rekening moeten houden met bijvoorbeeld het weer, planten- en dierenziektes.”
De werking van ILVO wordt voor 35 % betoelaagd door de Vlaamse overheid. Het overgrote deel komt van elders: private sector, Europese projecten... “We hebben in totaal 654 medewerkers, 230 van hen worden door Vlaanderen betaald. Dat de overheid blijft inzetten op hoogwaardig onderzoek is belangrijk. Voeding is een strategisch belangrijk goed, dat onder het gezag van een overheid staat.” De Vlaamse overheid bespaarde de voorbije 10 jaar maar liefst 20 % op de werking van ILVO.
Bezoek aan proef-melkveestal
Na de verwelkoming schetste teamverantwoordelijke Els Vanautryve de werking en de opdracht van de dienst dierenwelzijn binnen het departement Omgeving. Daarna kregen de parlementsleden uitgebreid tekst en uitleg van ILVO-medewerkers over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot onderzoek en dierenwelzijn en de impacten in de veehouderij. Daarna volgde een rondleiding in de proef-melkveestal op ILVO. Ook daar gaven ILVO-medewerkers -en onderzoekers over verschillende facetten deskundige uitleg.
Daarna verplaatsten de parlementsleden zich naar ILVO Plant in Melle. Tijdens een buffetlunch volgde nog meer uitleg, gevolgd in de namiddag door een rondgang in de proefserres - en velden. Daarna ging het richting Melle, waar een bezoek werd gebracht aan de gerenommeerde ILVO Food Pilot. De heel interessante kennismaking met ILVO werd afgesloten met koffie en proevertjes uit de Food Pilot.
Lieven Vancoillie
Bron : Landbouwleven
Foto en integraal artikel @Lieven Vancoillie