Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring West-Vlaanderen - Burgemeester Ledegem
Bart op X


Water van zuiveringsstations gebruiken voor land- en tuinbouw

Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) wil water van zuiveringsstations gebruiken voor land- en tuinbouw: "Absurd om het niet te doen"

In een open brief vraagt Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V) aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) om het water van de zuiveringstations van Aquafin niet langer te blokkeren. Dochy wil het gezuiverd afvalwater ter beschikking stellen voor de land- en tuinbouw, maar ook voor sportterreinen en openbaar groen. 

Het water is sinds juni uit voorzorg geblokkeerd uit vrees voor PFAS in het water. PFAS is de verzamelnaam voor allerlei chemische stoffen. "De voorbije jaren mocht dat water wel als irrigatiewater gebruikt worden", legt Dochy uit. "Sinds de problematiek bij het bedrijf 3M in Antwerpen, heeft de Vlaamse overheid beslist om dat water te blokkeren voor heel Vlaanderen. Ik vraag nu om controles uit te voeren in alle zuiveringsstations. Waar het water veilig is, kan het dan opnieuw ter beschikking gesteld worden van de boeren."

In Ledegem, de gemeente waar Dochy burgemeester is, liet hij zelf al een controle uitvoeren. "Bij het waterzuiveringsstation op de grens met Moorsele is er geen PFAS gevonden. Dat toont dat de maatregel niet overal gegrond is. Voor de land- en tuinbouw zou dat veilige water heel welkom zijn. Met deze aanhoudende droogte is het zelfs absurd om het water overal te blijven blokkeren." 

"Het is absoluut nodig om de oogst van veel land- en tuinbouwers te redden", zegt Dochy nog. "Aardappelen krijgen ze nu bijvoorbeeld al bijna niet meer uit de grond als er geen bevloeiing gebeurt. Het water zou ook voor de sportterreinen en openbaar groen kunnen gebruikt worden, want ook die zien af." 

"Niet bevoegd voor die beslissing"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laat weten niet bevoegd te zijn om die beslissing te nemen. "Enkel Aquafin zelf kan die beslissing nemen. Aquafin zou het voorstel van meneer Dochy inmiddels ook bekijken en hem een oordeel bezorgen", klinkt het.

@artikel integraal overgenomen van VRTnews
Eigen foto

Water van zuiveringsstations gebruiken voor land- en tuinbouw